Pellet

TERMÉKEK

A PELLET – MINT TERMÉK – TECHNIKAI ADATAI

Átmérő (D): 6–10 mm
Hosszúság (L): 15–30 mm
Nedvesség: 8–10 %
Nyersanyag: tűlevelű- és lombhullatófa fűrészpor, gyaluforgács és apríték (kb. 70+30 %), illetve kimondottan tűlevelűfa fűrészpor, gyaluforgács és apríték
Fűtőérték: kb. 18,5 Mj/kg = 5 kWh/kg
Csomagolás: – 15 kg-os zsákokban
                    – 1000–1200 kg-os ún. Big-bag zsákokban

A PELLET ELŐÁLLÍTÁSA

A fapellet 100%-ban a fahulladék újrahasznosításával készül.

A termelési ciklus folyamán a fűrészpor, gyaluforgács vagy faapríték egy dobszárítóban állandó nedvességet ér el, amit követően, a darálókban homogén, apró méretűvé őrölnek. Ezek után egy ventillációs rendszeren keresztül az aprított, száraz nyersanyag a présbe jut, ahol létrejön a nagy sűrűségű és keménységű fapellet. Kondicionálás után a termék csomagolása következik 15 kg-os vagy 1000-1200 kg-os Big-bag zsákokba.


A PELLET MINŐSÍTÉSE

Legfontosabb kritériumok a pellet külseje alapján:


A felszín

A jó pellet külseje sima, fényes, hosszrepedésektol mentes.

A szilárdság a pellet legfontosabb ismérve. Ez határozza meg a pellet sűrűségét és a törmelék, illetve por arányát. A tiszta és hatékony égéshez a minél nagyobb sűrűség a jó (> 1,12 kg/dm3).A pellet szilárdságát az úgynevezett ledarálódás jellemzi. A ledarálódás azt jelenti, hogy mennyi törmelék keletkezik bizonyos terhelés hatására, aminek az értéke nem haladhatja meg a 2-3%-ot.


Átmérő

Leggyakoribb a 6-8 mm-es átmérőjű, de néha előfordul 4-5mm, illetve 10 mm-es átmérőjű pellet is. A pellet vastagsága az égési időt és az égéshez szükséges levegő mennyiségét határozza meg, a kandallókat ez alapján tervezik.


Illat

A gyártás során a magas hőmérséklet miatt a lignin megolvadása szagképződéssel jár. Ennek tulajdonítható a friss pellet enyhén édeskés, ragasztóhoz hasonlítható szaga.


További minőségi kritériumok

Préselési segédanyagok (%-ban): kb.2%
Sűrűség (kg/m3-ben): legalább 1,1 kg/dm3
Salakanyagtartalom (%-ban): < 0,5 %

TANÚSÍTVÁNY