Pellet
MI A PELLET?

A pellet termelése az Egyesült Államokban kezdődött a II. világháborút követő időszakban, mint állateledel, amely ideálisnak bizonyult az ipari farmokon azzal a nagy előnyével, hogy a hagyományos tápszerekhez adagolni lehetett a különböző fehérjéket, ásványisókat és más fontos adalékokat, anélkül, hogy a táplálék íze változott volna. Ezen kívül, nagy előnye, hogy hosszú időn keresztül raktározható, mert nem romlik meg és kis tömege miatt a szállítása sem költséges. Így, az állattenyésztésben elért sikerek ahhoz vezettek, hogy más iparágakban is kipróbálják a pelletálást, ami a fahulladék pelletálásához is vezetett, létrehozva ezáltal egy új hőenergiaforrást.

A pelletálás során a 100%-ig természetes alapanyagot (a fűrészport és/vagy a faforgácsot) szintetikus kötőanyag hozzáadása nélkül, nagy nyomáson kis rudakká préselik. Kötőanyagként a fában eredetileg megtalálható lignin szolgál, de gyakran használnakolajmagvakat, különböző típusú liszteket, amelyek a szilárdságát is növelik. A tömörítési eljárás előnye, hogy tiszta, jól kezelhető, csomagolható és gazdaságosan szállítható anyagot eredményez. Szinte minden anyagot lehet pelletálni, amely apró méretűre darálható, illetve szemcseszerkezete és nedvességtartalma megfelelő.

FapelletEnergiafű-pellet
Fűtőérték (MJ/kg)18,516,5
Fűtőérték (kWh/kg)5,144,58
Hamutartalom (%)0,5-17,5-11

Energiahordozóként világszerte leginkább a fafeldolgozó iparban keletkező gyaluforgács és fűrészpor hulladékot hasznosítják pelletálás révén. A fapellet nagy fűtőértékű, könnyen tárolható és szállítható, tiszta tüzelőanyag.